13 July 2020

Vitale medewerkers zijn belangrijker dan ooit. Aandacht voor een gezonde leefstijl maakt je energieker, alerter én brengt meer arbeidsvreugde. Als vitaliteitscoach werkzaam bij benVitaal, een toonaangevend adviesbureau op het gebied van duurzame inzetbaarheid, gaat Lisanne Takx dagelijks het gesprek aan om mensen bewust te maken van het belang van een gezonde en duurzame levensstijl. En welke rol en verantwoordelijkheid eenieder daarin zelf heeft. De huidige omstandigheden, waarin COVID-19 grip heeft op de samenleving en daarmee op onze manier van leven en werken, brengt nieuwe vitaliteitsuitdagingen met zich mee. Graag deelt Lisanne haar ervaringen, nadat ook zij, noodgedwongen nog bewuster aan de slag moest met haar eigen vitaliteit .

Nieuwe regelmaat
Lisanne vertelt: “Toen ik hoorde dat Nederland in een intelligente lock down terecht kwam, was ik de eerste week flink van slag. Ik merkte aan mijzelf dat ik enorm moest wennen aan de nieuwe situatie en erg vermoeid was. Met het plots niet meer werken op kantoor en de “pauze” op privégebied, vielen alle vertrouwde elementen weg en bleek mijn grootste uitdaging om werk en privé goed gescheiden te houden. Ik werk, als ik thuis ben, veel aan mijn eettafel en dat zorgt voor een hele dunne scheidingslijn tussen werk en privé. Na de tweede week besloot ik dat ik een nieuwe regelmaat moest zien te vinden. Dit heb ik vormgegeven door de dag te starten met een ochtendwandeling en op vaste tijden te eten én te pauzeren. Zo creëerde ik een nieuwe routine die paste bij het thuis werken. Daarbij heb ik uiteindelijk een schema voor mijzelf gemaakt, waarin ook sporten een vast onderdeel werd. Doordat de tennisbaan nog niet tot de mogelijkheden behoorden, heb ik het hardlopen opgepakt en zo kunnen zorgen dat ook ontspanning en beweging een vast onderdeel werden van mijn dag.”

Nieuwe inzichten
Inmiddels zit de nieuwe routine er goed in en heeft Lisanne, door af en toe weer werkzaam te zijn op kantoor, ook het sociale aspect kunnen integreren in haar schema. Daarbij heeft de afgelopen periode ook inzichten opgeleverd die, wat Lisanne betreft, onderdeel blijven uitmaken van haar weekritme, ook als zaken weer meer terug gaan naar het oude. 

“Ik heb het thuiswerken uiteindelijk echt eigen kunnen maken en ik hoop én verwacht dat dit een vast onderdeel blijft van mijn werkweek. Af en toe een ochtend of dag thuis werken zou ik graag als nieuw element in mijn werkritme toevoegen.” Tevens wees de praktijk uit dat het doen van coaching gesprekken via de online weg, ook een goed hanteerbare werkwijze was. “In de eerste paar weken was coaching via videobellen voor beide partijen nog wat onwennig, maar ik denk dat dit een werkwijze is die ook in de nabije toekomst prima ingezet kan worden. Scheelt reistijd en files en hoeft absoluut niks af te doen aan de kwaliteit van de coaching. Uiteraard gecombineerd met de gebruikelijke persoonlijke sessies, want uiteindelijk gaat er niks boven een face-to-face situatie waarin je elkaar echt in de ogen kunt kijken.”

In stroomversnelling
Nieuwe omstandigheden vragen om creativiteit, zo ook van benVitaal. Om juist ook in deze tijd ondersteunend te zijn op vitaliteitsgebied, zijn de coaches gestart met het organiseren van online webinars, allen gericht op het omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Lisanne
licht enthousiast toe; “de huidige situatie vraagt om aanpassingsvermogen van mensen. Via een reeks online webinars willen we inzichten, tips en handvatten bieden als steuntje in de rug, juist in deze tijd. Zo is een van de webinars gericht op het omgaan met verschillende persoonlijkheden. We brengen nu veel meer tijd door met gezinsleden waarbij je te maken hebt met verschillende persoonlijkheden en behoeften. Om frustraties en botsingen te voorkomen, die een logisch gevolg kunnen zijn van deze situatie, geven we in deze specifieke webinar tips hoe je hier bewuster mee om kunt gaan. Zodat je samen goed uit deze situatie komt! Echter ook aspecten als ‘opbouwen
van waardevolle weerstand’, ‘werken naast je koekjeskast’ en ‘een juist werk-privé balans’ komen in de reeks aan bod. 

De eerste webinars hebben plaatsgevonden en dit vraagt om een vervolg. “Kijkend naar de eerste reacties, zou dit een dienst kunnen zijn die we naast persoonlijke coaching, ook in de nabije toekomst blijven inzetten. Dit is wel een manier om een breder publiek te bereiken en aan te sporen bewuster om te gaan met aspecten als gezondheid, vitaliteit en daarmee duurzame inzetbaarheid. En ja, COVID-19 heeft er voor gezorgd dat deze online ontwikkeling een snellere vlucht heeft genomen binnen onze organisatie. Een mooie uitkomst in een bijzondere en uitdagende tijd.”

Zorg voor regelmaat
Op de vraag welke tips Lisanne anderen wilt meegeven, klinkt vol overtuiging; “zorg voor regelmaat in je dag en maak een dagplanning die bij jou past. Neem ook je voedingsmomenten hierin mee en zorg voor voldoende sociale contacten, ook met je collega’s als je veel thuis werkt. Neem zelf de regie; op die manier blijf je fit en vitaal in deze uitzonderlijke tijd!”


Gratis online uitgave
Naast Lisanne vertellen ook innovatiemanager Rob Meesen, Sonny Sieben - oprichter van PureMinds Online Marketing, Jos Visser Director Operations bij Sabic en Jos Meessen - directeur van WAT Company en Meet the Youngsters hun verhaal. 

Interesse in deze gratis online uitgave? Stuur een email naar profcore@profcore.nl om ‘In gesprek met’ te verkrijgen.  

Hoe kan ProfCore jouw onderneming acceleren?

laat je adviseren door één van onze proces industrie experts
of download gratis ons Xlerate Magazine!