ProfCore
Nieuws
Aron Nijs Fotogr Profcore Pixels2000
1 april 2023

SABIC en ProfCore versterkt met Aventus-lijn van Vermeulen Ingenieursbureau

Chemiebedrijf SABIC en dienstverlener ProfCore hebben begin dit 2022 hun samenwerking verlengd en uitgebreid. Bovendien heeft ProfCore voor SABIC een nieuwe Aventus-verpakkingslijn van Vermeulen Ingenieursbureau aangeschaft en in gebruik genomen. SABIC kan zich nu nóg meer richten op zijn core business.

ProfCore in Geleen neemt al sinds 2018 praktisch alle logistieke activiteiten van chemiebedrijf SABIC Product Handling op het Chemelot-terrein voor zijn rekening. Het bedrijf neemt productie- en logistieke processen volledig uit handen en optimaliseert die, om meerwaarde te creëren op het gebied van kwaliteit, productiviteit en veiligheid. Tot begin 2022 ging het bij SABIC met name om de bulkverlading en de verwerking van reeds in zakken afgevulde kunststofgranulaten. “SABIC bedreef zelf diverse opzaklijnen voor PP-, HDPE- en LDPE-granulaten, waarbij wij zorgden voor de handling, de opslag en het transport van de zakken”, zegt Armand Quaring, Manager Outsourcing ProfCore. 

“Inmiddels zijn de bestaande opzaklijnen van SABIC volledig onder onze verantwoordelijkheid gekomen. Wij verzorgen nu alle middelen en medewerkers voor het gehele proces van product-handling, incl. het preventieve en storingsonderhoud. Alles gebaseerd op vastgestelde KPI’s zoals volume, kwaliteit en kosten. Bovendien hebben we twee oude opzak-lijnen voor LDPE-granulaat vervangen door één nieuwe Aventus verpakkingslijn. Deze lijn is gerealiseerd in samenwerking met Vermeulen Ingenieursbureau uit Helmond.”

Core business

John Bruijnooge, General Manager SABIC Geleen is blij met de verlenging van de succesvolle samenwerking met ProfCore én de uitbreiding van de dienstverlening met het verpakken van product: “Onze logistiek is nu geheel ontzorgd, zodat we ons nog beter op onze core business kunnen richten.” Om zover te komen schreef SABIC een aanbesteding uit waarop behalve ProfCore ook meerdere internationale logistieke dienstverleners inhaakten.

Opdracht

“Dat we voor ProfCore kozen is mede te danken aan het feit dat ze met eigen, lokale mensen werken. ProfCore kan bij pieken en dalen in de productie flexibeler op- en afschalen dan wij. Wat ook meewerkte is de bereidheid van ProfCore om te investeren in een nieuwe opzaklijn, en de efficiency waarmee men dit project kon realiseren. Maar het belangrijkst is toch wel dat ProfCore naar onze klanten het gewenste serviceniveau biedt; want dat is ons visitekaartje.” Een extra voordeel was uiteraard dat SABIC goed bekend is met de kwaliteit van de dienstverlening van ProfCore: “We kennen ProfCore, dus dan weet je wie je in huis haalt. ProfCore is heel servicegericht en SABIC legt qua service de lat heel hoog.”

Proceskennis

ProfCore detacheert al sinds 2002 logistieke medewerkers bij SABIC. Toen in 2018 werd besloten alle logistieke activiteiten aan ProfCore uit te besteden, kreeg het familiebedrijf ook de leiding over het warehouse van SABIC. “We hebben vanwege die historie veel kennis van de processen bij deze klant”, aldus Armand Quaring. “Er liepen al supervisors en teamleiders rond die de logistieke medewerkers aanstuurden. Door het overnemen van de productie en het onderhoud van alle opzaklijnen zijn er begin dit jaar weer medewerkers bijgekomen. Vanaf het moment dat het door SABIC geproduceerde kunststof-granulaat uit de silo’s komt, zijn alleen nog ProfCore- medewerkers bij het ‘bagging & bulking’ betrokken. Zelfs in de SABIC-fabriek draait bij elke shift één operator van ProfCore mee.”

Maintenance

De dienstverlening van ProfCore is niet alleen uitgebreid met het verpakken van de granulaten, maar ook met het onderhoud van de opzaklijnen. “Maintenance voeren we samen uit met ons zusterbedrijf HAAN Industrial Group. Dit bedrijf was ook betrokken bij de demontage van de twee oude opzaklijnen en de gelijktijdige installatie van de nieuwe Aventus verpakkingslijn. Tijdens de ombouw heeft de fabriek continu kunnen produceren. Verder dragen we ook zorg voor de opleiding en ontwikkeling van al onze medewerkers. Mensen vormen de kern van onze organisatie, dus is het logisch dat je in hen investeert.”

Dubbele capaciteit

Martin Vermeulen van Vermeulen Ingenieursbureau voegt toe dat de nieuwe Aventus verpakkingslijn voor LDPE-granulaat bestaat uit twee Aventus FFS zakvulmachines (Form, Fill, Seal) van het nieuwste model Topas. Deze vullen de zakken af op 25 kg, met een maximale machinesnelheid van 2.800 zakken per uur. Beide machines voeden een Aventus / Newtec palletizer type Aurum (de eerste in zijn soort). Tussen de FFS-machines en de palletizer bevindt zich een weegsysteem en metaaldetector. Bij een afwijkend gewicht wordt de zak verwijderd, en bij detectie van metaal stopt de lijn. De gevormde pallets worden in een rekhoes verpakt met een Aventus / Stretchhood machine. Hiermee is een oude krimphoes-machine komen te vervallen, waardoor een substantiële besparing in de CO2-uitstoot is gerealiseerd. De capaciteit van de nieuwe lijn is met 50 ton/uur tweemaal groter dan die van de beide oude lijnen samen.

Terug naar het overzicht