Collega aan het woord

Petru Parvu

2000pixels VOM03087

ProfCore-operator Petru Parvu verbetert proces bij DSM Protective Materials

Allround Procesoperator Petru Parvu, via ProfCore gedetacheerd bij DSM Protective Materials (DPM), bedacht en implementeerde samen met enkele collega’s een procesverbetering aan een Dyneema® UD lijn nog vóór de engineers daarin slaagden.

's Werelds sterkste vezel onder de merknaam Dyneema®

DPM ontwikkelde onder de merknaam Dyneema® ‘s werelds sterkste vezel, die wordt toegepast in onder andere kogelwerende vesten en panelen, beschermende kleding, touwen en netten. Toen nieuwe regelgeving van de Europese Unie een chemische hulpstof voor vervaardiging in het productieproces verbood, stond DPM niet alleen voor de uitdaging een andere grondstof te vinden, maar moest ook het productieproces worden aangepast. 

VOM03266 website 4000 pixel

Pragmatische visie Petru leidde tot procesverbetering

Steven Willems, Operations Manager van de afdeling Protective Materials: “Toen we gedwongen een grondstof moesten wijzigen, kregen we te maken met een veranderde matrix, waarvan de impact op het productieproces nog onbekend was. Een heel team van engineers heeft zich destijds beziggehouden met dat vraagstuk. Allround operator Petru Parvu, bij ons gedetacheerd via ProfCore, opperde samen met enkele collega’s vanuit zijn pragmatische visie een levensvatbaar idee, dat ze geheel op eigen houtje hadden bedacht binnen de ploeg. Vervolgens hebben ze dit ook uitgewerkt en doorontwikkeld, zodat het ook daadwerkelijk is toegepast in de productie. Met hun praktijkkennis zagen ze wat anders kon bij de nieuwe machine en wat nodig was om deze operationeel te krijgen, nog vóór de engineers dit zagen.” 

VOM03306 1500pixels

Verbetering op de impregneerlijn

Petru, geboren in Roemenië, woont en werkt nu bijna 8 jaar in Nederland. “In mijn geboorteland was ik IT’er. Hier in Nederland ben ik begonnen als allround logistiek medewerker in een grote bakkersfabriek. Daarna heb ik 2 jaar gewerkt in een autofabriek, vóór ik in juni 2019 bij ProfCore terechtkwam”, vertelt hij over zijn achtergrond. “Bij ProfCore volg ik momenteel mijn opleiding tot operator B. Toen we bij DPM te maken kregen met een nieuwe productielijn en nieuw proces, zag ik het als een uitdaging om samen met mijn collega-operators een oplossing te bedenken voor het probleem waar we op stuitten. De verbetering die we bedachten, heeft betrekking op de impregneerlijn, waar de matrix wordt aangebracht op de opgelijnde garens. Door die verbetering kunnen we het proces nu stabieler bedienen, waar we natuurlijk erg blij mee zijn”, legt Petru uit. 

Procesoperator als procesverbeteraar

“Een procesoperator (B) is vooral heel allround en heeft daardoor een brede kijk op het productieproces. In dit geval kwamen de vakkennis en het analytisch en probleemoplossend vermogen van Parvu en zijn collega’s echt van pas om een proces te optimaliseren en verbeteringen door te voeren. We zijn heel tevreden met hun bijdrage”, weet Steven. En Petru weet ook al waar zijn volgende uitdaging ligt. “Ik wil me graag nog verder verdiepen in operator C en misschien wel leidinggevende worden”, besluit hij.