Referentie Outsourcing

Sion biotext

VOM02508 1500pixels

Sion Biotext over samenwerking met ProfCore

Vanuit zijn productiefaciliteit in Maastricht, produceerde Sion Biotext de afgelopen jaren medische mondmaskers. De FFP2-gecertificeerde mondmaskers beschermen medisch en zorgpersoneel tegen het coronavirus en werden in tal van Nederlandse ziekenhuizen gebruikt.

"Vlak voor de eerste coronagolf, toen er een tekort aan medische mondmaskers was, vroegen wij ons hardop af waarom ‘we’ die in Nederland niet zelf produceerden in plaats van te importeren. We hebben toen contact opgenomen met de overheid. Die juichte het initiatief toe. 

We hebben toen een oude productielocatie in Maastricht opgeknapt en voorzien van een cleanroom. Ook is er een bijgebouw uit de grond gestampt. Dit alles in twee maanden tijd", aldus Joost Postmes, CEO Sion Biotext. De productielijn hebben we uit China gehaald. De producent daarvan kon ons vanwege de pandemie niet ondersteunen bij de opbouw en ingebruikname daarvan."

"In april kwamen we in gesprek met HAAN Industrial Group, dat de productielijn in een week heeft opgezet. Natuurlijk hadden we ook personeel nodig. We hebben vanuit de ‘buy local’-gedachte bewust de samenwerking gezocht met bedrijven uit de buurt. Er waren in de regio maar twee of drie partijen die ons op korte termijn van de benodigde mankracht konden voorzien. Van die partijen had ProfCore het beste aanbod voor ons."

Toen de lijn bemand was, hebben we proefgedraaid. Na wat aanpassingen in de samenstelling van het materiaal moesten we een tijd wachten op de certificering. Vervolgens draaiden we 24/7 productie en werden onze mondmaskers volop gebruikt in Nederlandse ziekenhuizen.”.

2 Foto 2 2000pixels

ProfCore verantwoordelijk voor output en veiligheid

Armand Quaring, Manager Outsourcing bij ProfCore vertelt: “Sion Biotext heeft de gehele productie aan ons uitbesteed. Dat betekende dat wij verantwoordelijk waren voor gestelde targets qua output en veiligheid. Door onze jarenlange ervaring met productieprocessen en expertise op het gebied van proces-optimalisatie, konden wij zorgdragen voor een betere overall performance. Zowel in de productiefaciliteit als in het warehouse."

"Met vijftien procesoperators en vier inpakkers zorgden we voor een continue bezetting, waarbij 24/7 geproduceerd werd én waren we verantwoordelijk voor eerstelijnsstoringen. Dat alles onder leiding van een teamleider en logistiek manager van ProfCore. 

We zijn er trots op een bijdrage te hebben mogen leveren aan de lokale productie van mondmaskers. Goed voor de regionale werkgelegenheid en met het oog op de CO2-voetdruk is dit duurzamer dan mondkapjes importeren uit China.", besluit Armand,

Foto 3 2000

Onderhoudt en installatie door HAAN Industrial Group 

Mart Braun, directeur van HAAN Industrial Group vertelt: “We hebben samen iets moois neergezet. Amper zeven maanden geleden waren we geen experts in het produceren van mondmaskers. Wel heeft HAAN jarenlange ervaring in het bouwen en onderhouden van industriële machines. De productielijn kwam in dit geval uit China. We hebben Sion Biotext technisch ondersteund bij de assemblage en ingebruikname van de lijn en vervolgens voerden we de technische regie. Bij de assemblage en ingebruikname liepen we tegen enkele uitdagingen aan. Zo voldeed de machine niet aan de Europese normen op het gebied van veiligheid, wat om de nodige aanpassingen vroeg.

Ik ben van mening dat we trots mogen zijn op wat we binnen korte tijd samen hebben neergezet. In feite zijn we in het diepe gesprongen. Maar deze tijd vraagt ook om denken in kansen in plaats van bedreigingen. Dit was ook het eerste project waarin wij als HAAN verregaand hebben samengewerkt met ons zusterbedrijf ProfCore. Eenvoudig gezegd kunnen we samen een productielijn bouwen, onderhouden én bemensen, wat veel belooft voor toekomstige projecten.”