Pro-Fit, proactief aan de slag met vitaliteit

Al 300+ medewerkers 'fitter' dankzij vitaliteitsproject

Met het vitaliteitsproject Pro-Fit zette ProfCore een aantal jaar geleden de eerste stap op weg naar een vitalere arbeidspopulatie. Inmiddels heeft de helft van alle medewerkers deelgenomen aan het project, waarin ze met een vitaliteitscoach aan de slag gaan met het verbeteren van hun leefstijl en vitaliteit.     

Merle Niehe van benVitaal, projectleider van
Pro-Fit
, vertelt: “Het doel van dit project is om werknemers in beweging te laten komen, letterlijk en figuurlijk. Mensen hebben vaak een stimulans nodig om die eerste stap te zetten en zelf de regie te nemen over hun eigen leven en gezondheid.”

Bewustwording
Elk traject start met een preventief medisch onderzoek, dat uitmondt in een rapportage. Merle: “Daarmee krijgt een deelnemer inzicht in de mogelijkheden die hij heeft om zijn leefstijl en werksituatie te verbeteren. Vervolgens gaat iemand met zijn vitaliteitscoach kijken waar hij concreet aan kan werken. Voor de een kan dat meer bewegen zijn, voor een ander gezonder eten of meer ontspannen. Vaak is het een mix, die voor iedereen persoonlijk is.”

Goede voornemens in de praktijk brengen
Het blijft niet bij goede voornemens. Merle: “Concrete vervolgacties worden vastgelegd in een persoonlijk actieplan, waarmee iemand stap voor stap zijn goede voornemens in de praktijk gaat brengen. In het vervolgtraject heb je dan normaal gesproken nog tweemaandelijks contact met je coach. Er kunnen ook interventies worden ingezet, bijvoorbeeld een gesprek met een voedingsconsulent, een psycholoog of financieel coach. Dat ligt natuurlijk helemaal aan iemand zijn persoonlijke doelen en wensen.”

Balans is ‘key’
Pro-Fit is geen eenmalige interventie. Merle: “We willen iemand in balans brengen en houden met het oog op de uitdagingen van nu en de toekomst. Als we het hebben over vitaliteit, gaat het vooral over de vraag of je nog geschikt bent voor je huidige functie. Word je voldoende uitgedaagd en komen je talenten tot hun recht? In het algemeen kun je zeggen dat een fitte werknemer meer plezier heeft in zijn job, beter functioneert en waarschijnlijk ook minder verzuimt.”

“Ik vond het een heel fijn traject. Het is heel breed. Je kunt hulp vragen voor verschillende vraagstukken. Voor mij was het een stok achter de deur om mijn doelen te behalen.” 

Deelnemer Ralph